Pentas Hidup: Adakah Infinity Downline SAH DARI HUKUM SYARAK

Adakah Infinity Downline SAH DARI HUKUM SYARAKhttp://en.islamtoday.net/node/779
BUKTI LINK DI ATAS
ALLAH LAGI MAHA MENGETAHUI..

DI TERJEMAH DALAM BAHASA MELAYU..
soalan
Terdapat beberapa kaedah pendapatan Online
., Dan ramai orang memperolehi keuntungan. Saya juga memikirkan untuk mendapatkan yang terlibat, tetapi saya tidak tahu sama ada transaksi perdagangan ini adalah sah di sisi undang-undang dalam Islam. Beberapa cara pendapatan adalah seperti berikut: 1) program affiliate: Dalam program ini, produk beberapa peniaga online yang lain yang dijual melalui laman web anda, dan saudagar yang akan memberikan anda komisen untuk setiap jualan. 2) Terdapat beberapa program yang mana, jika anda menghantar seseorang untuk link saudagar, beliau akan dikesan oleh cookies, dan jika itu apa-apa pembelian orang, anda akan diberi komisen pembelian mereka. 2) Rujukan Internet: Dalam pengaturan ini, jika anda merujuk seseorang ke tapak, anda akan dibayar untuk rujukan sendiri. Ini boleh menjadi skim "membayar per klik". Dalam pengaturan ini, iklan diletakkan di laman web anda, dan jika seseorang klik pada iklan tersebut, anda akan dibayar kadar tetap untuk itu.

Dijawab oleh
Jabatan Penyelidikan Jawatankuasa Fatwa - dipengerusikan oleh Sheikh `Abd al-Wahhab al-Turayrî
Semua cara-cara ini menjalankan perniagaan adalah sah di sisi undang-undang selagi barangan dan perkhidmatan yang yang terlibat adalah sah di sisi undang-undang di dalam dan diri mereka sendiri dan selagi tiada penipuan atau perdayaan terlibat.

Kes pertama adalah kes yang jelas menjual produk untuk orang lain dan mengambil komisen. Ini adalah amalan perniagaan biasa yang diterima dalam Undang-undang Islam.

Kes kedua mengambil komisen atas barang-barang yang dibeli oleh seseorang yang membawa kepada penjual oleh ejen merujuk. Ini juga satu amalan yang agak berterus terang.

Kes ketiga adalah setanding dengan yang dibayar bagi perkhidmatan membawa seseorang ke tempat-tempat yang tertentu. Di sini, anda dibayar untuk perkhidmatan yang diberikan dan tidak komisen ke atas barangan dan perkhidmatan yang dijual. Ia adalah seperti seseorang yang bekerja di sebuah bandar sebagai agen untuk sebuah hotel atau kedai yang mengambil orang dengan tangan dan membawa mereka ke tempat itu. Bagi setiap orang ejen itu membawa kepada tempat, beliau akan dibayar jumlah tetap untuk perkhidmatan yang dia telah diberikan, tanpa mengira sama ada orang yang dibawa ke tempat membeli apa-apa barangan atau perkhidmatan. Sekali lagi, ia adalah hubungan perniagaan yang agak berterus terang.

Dan Allah lebih mengetahui.

Followers