Pentas Hidup: April 2011

Perkahwinan Diraja Prince william dan Kate Middleton

http://1.bp.blogspot.com/_OLfBlPb-Axk/TOKexMU66sI/AAAAAAAAF84/aok0LxI4NXc/s320/Oval+Blue+Sapphire+Diamond+Border+Ring+for+Princess+Diana_thumb%255B6%255D.jpg
Royal Wedding Prince William Kate Middleton
Cincin Milik Mendiang Lady Diana
Menjadi Milik Kate Middleton

http://www.ohthescandal.com/wp-content/uploads/2011/03/prince-william-kate-middlet.jpg


http://www.nst.com.my/articles/Showbiz_GettingpersonalwithWillandKate/single


Siaran Langsung Perkahwinan Diraja di ntv7

Masanya telah tiba untuk Westminster Abbey meraikan ikatan cinta agung dua ikon dunia, Putera William dan Kate Middleton. Sejarah bakal dilakar dengan perkahwinan antara putera raja Britain dan kekasihnya yang akan berlangsung pada 29hb April.

Rakyat Malaysia juga berpeluang berkongsi detik bersejarah ini kerana hanya ntv7 saluran televisyen percuma yang bakal menyiarkannya secara langsung! Tontonilah The Royal Wedding Coverage of HRH Prince William and Kate Middleton pada 29hb April jam 3.00 petang hingga 8.30 malam, yang menampilkan laporan eksklusif oleh krew ntv7 di London, hanya di ntv7, Saluran Ceria Anda.

Lintas langsung majlis ini akan disiarkan di berita ntv7 dalam ketiga-tiga bahasa – Edisi 7, 7 Edition dan Mandarin 7, bermula 22hb April dengan laporan terkini persiapan majlis perkahwinan ini.


Satu-satunya stesen TV tempatan percuma yang akan menyiarkan majlis gilang-gemilang ini, krew ntv7 akan ditempatkan di British Academy untuk mendapatkan gambaran jelas perkahwinan ini ketika siaran langsungnya pada 29hb April nanti.

“Monarki British merupakan salah satu kerajaan di dunia yang paling diminati ramai, dan kami amatlah teruja berpeluang melibatkan diri dalam majlis DiRaja terbesar Britain, dengan menyiarkan majlis perkahwinan ini secara langsung di ntv7,” kata Azlinda Salim, penerbit dan penyampai berita bahasa Melayu ntv7, Edisi 7, yang diantara krew ntv7 ke London. Kami telah pun membuat segala persiapan yang diperlukan untuk memastikan aspek teknikal bagi lintas langsung ini berjalan lancar; saat-saat untuk menyiarkan detik eksklusif majlis Perkahwinan DiRaja ini khas untuk penonton kami amatlah dinantikan,” tambah Azleena Najri, penerbit dan penyampai berita bahasa Inggeris ntv7, 7 Edition.

Bersama Azlinda dan Azleena ialah Lee Siad Huey, penyampai berita yang akan membawakan lintas langsung acara ini kepada penonton berita Mandarin saluran ini, beserta lima lagi krew yang lain. Ketiga-tiga penyampai berita ini akan menemuramah mereka yang berkaitan dengan perkahwinan ini, selain memberikan kupasan majlis yang bakal memukau seluruh dunia ini kepada penonton ntv7.


Saluran Ceria Anda juga akan menampilkan ulasan ekslusif oleh penyampai ternama dari BBC News, Huw Edwards. Wartawan dan penyampai berita BBC News at Ten dari Wales yang pernah memenangi anugerah BAFTA ini akan memberi ulasan menarik di majlis perkahwinan itu nanti, selain temuramah eksklusif dengan teman rapat pasangan dan keluarga DiRaja tersebut. Tetamu yang akan ditemuramah di studio BBC termasuklah sejarawan DiRaja, pakar fesyen, dan hadirin yang dijemput ke majlis terkemuka ini.

Tiga jam sebelum berlangsungnya perkahwinan ini, Edwards akan mengupas keadaan yang berlaku di sekitar istana, selain melaporkan keterujaan dan semangat mereka di sekitar Central London dan kawasan utama lain seperti St. Andrews dan kampung halaman Kate di Bucklebury.

Perarakan perkahwinan ini akan diikuti dari mula hinggalah acaranya berakhir di Buckingham Palace. Edwards juga akan mengulas tentang impak majlis gilang-gemilang ini terhadap seluruh dunia.

Rancangan ini juga merakamkan detik bermakna ketika pengantin DiRaja ini membuat kemunculan di serambi istana bersama ahli Keluarga DiRaja yang paling rapat.

Sorotan lain
Sebelum ini, rancangan mingguan ntv7 Special Royal Documentaries yang keudara setiap Selasa jam 8.30 malam telah mengupas tentang percintaan pasangan DiRaja ini. Pada hari perkahwinan nanti, rancangan temubual ntv7, The Breakfast Show, akan membawakan edisi khas kepada penontonnya, iaitu Royal Wedding Edition, yang menampilkan tentang latar belakang perkahwinan dari sudut lain serta hubungan cinta agung ini – dari tempat majlis berlangsung, cincin yang menjadi ikatan, persalinan pengantin, hinggalah pendapat orang ramai tentang penyatuan ini. Edisi Khas The Breakfast Show pastinya akan mengujakan anda pada pagi Jumaat 29hb April nanti.

Majlis perkahwinan DiRaja yang menghidupkan fantasi dalam realiti ini pastinya sesuatu yang dinanti-nantikan sepanjang abad ini. Saksikanlah sejarah yang bakal dilakar SECARA LANGSUNG pada 29hb April 2011, jam 3.00 petang hingga 8.30 malam hanya di ntv7, Saluran Ceria Anda.

Untuk maklumat selanjutnya, sila layari www.ntv7.com.my atau www.tonton.com.my. Perkahwinan DiRaja ini juga akan diulang tayang di Catch Up TV melalui To

Sai Baba mati akibat Sakit Jantung


Guru "spiritual" India Sri Sathya Sai Baba, yang dihormati oleh jutaan pengikutnya sebagai dewa yang hidup, mati Minggu ini (24/4) di sebuah rumah sakit di India selatan. Sai Baba mati dalam usia 86 tahun.

Sai Baba, yang dirawat di rumah sakit di kota kelahirannya Puttaparti sebulan lalu, mati karena kegagalan organ tubuh, media mengatakan.

Konon pengikutnya diperkirakan berjumlah enam juta, termasuk politisi atas India, konglomerat bisnis dan para bintang Bollywoods.

Sai Baba, dengan rambut keritingnya yang khas dan selalu berpakaian jubah saffrone sebagai trade marknya, menjalankan sekolah dan rumah sakit lewat orang-orang kepercayaannya di berbagai negara.



Dia dilaporkan memiliki kekuatan mistik termasuk bisa mengeluarkan emas dari tangannya. Ia mengklaim dirinya memiliki tenaga paranormal dan dapat melakukan mujizat. Dua mujizat kesukaannya adalah mematerialisasikan abu untuk para orang yang miskin dan mematerialisasikan permata untuk orang yang kaya.

Namun banyak orang yang melihat "kesaktian" yang dimiliki Sai Baba, menyatakan bahwa kesaktiannya itu tidak lain adalah tricks seorang penyulap belaka, tidak lebih.

Perdana Menteri India Manmohan Singh mengatakan kematian Sai Baba merugikan semua orang. Para pengikutnya, termasuk para hakim dan birokrat atas, diharapkan akan ikut ambil bagian dalam ritus terakhir pemakamannya, kata media.

Sai Baba Mati Akibat Sakit Jantung, Katanya Maha Menyembuhkan & Menghidupkan?

NEW DELHI (voa-islam.com) – Tokoh spiritual India yang diyakini sebagai manusia setengah dewa, Sai Baba meninggal dunia di rumah sakit setelah menderita gagal jantung dan pernafasan yang kronis. Padahal ia diyakini jutaan pengikutnya sebagai mahaguru yang bisa menyembuhkan penyakit mematikan. Doa ribuan pengikutnya tak mampu mendatangkan keajaiban untuk kesembuhan Sai Baba.

Sathya Sai Baba, tokoh spiritual India, meninggal pada Minggu (24/4/2011) di Rumah Sakit Puttaparthi, negara bagian Andra Pradesh, India. Sebelumnya pria yang diyakini jutaan pengikutnya manusia setengah dewa itu menjalani perawatan intensif selama tiga pekan akibat gagal jantung kronis yang menderanya.

"Sai Baba tidak lagi bersama kita secara fisik. Dia mengembuskan napas yang terakhir pada pukul 7:40 pagi karena penyakit jantung dan pernapasan. Jenazahnya akan disemayamkan hingga Selasa," demikian bunyi pernyataan dari rumah sakit tempatnya dirawat seperti dikutip dari laman BBC.

Begitu dokter mengumumkan kematiannya, para warga diminta tenang dan tidak datang ke rumah sakit. Aparat keamanan juga langsung memperketat wilayah rumah sakit tersebut. Beberapa jalan menuju rumah sakit diblokir, toko-toko juga diminta tutup.

Sebelumnya ribuan orang berkumpul dekat rumah sakit untuk mendoakan keajaiban demi kesembuhan Sang Guru.

Kantor berita AFP menulis, para pengikut Sai Baba yang terkemuka, di antaranya adalah mantan Perdana Menteri India Atal Bihari Vajpayee, para hakim, aktor, para jenderal, dan pemimpin politik negeri itu. Termasuk dalam jutaan penganutnya adalah legenda kriket India Sachin Tendulkar serta bintang film Hollywood, Goldie Hawn.

....Sai Baba meninggal dunia setelah menderita gagal jantung dan pernafasan kronis. Padahal ia dipercaya bisa mengobati penyakit mematikan dan menghidupkan orang yang sudah mati.

Sathya Sai Baba lahir pada 23 November 1926 dengan nama Sathyanarayana Raju. Para pengikutnya meyakini Sai Baba sebagai reinkarnasi dari Shirdi Baba, seorang filsuf dan mahayogi, yang meninggal dunia pada 1918. Sejak memproklamirkan diri sebagai reinkarnasi di usia 14 tahun, Sai Baba mulai kebanjiran pengikut.

Ajaran spritual yang disebarluaskan Sai Baba, mendapat banyak pengikut di berbagai belahan dunia termasuk Indonesia. Di berbagai kesempatan Sai Baba yang sering dianggap sebagai orang suci itu menegaskan ajarannya bukan agama dan bukan sekte dari agama tertentu yang sudah ada.

Menurut jutaan orang di dunia yang mempercayainya, Baba memiliki kekuatan supranatural seperti menyulap benda begitu saja, mengetahui kisah kehidupan orang di masa lalu, dan mampu mengobati penyakit mematikan, bahkan menghidupkan kembali orang yang sudah mati.

Mahaguru 'Setengah Dewa' Terlibat Pelecehan Seksual

Di samping berita kehebatannya, pemberitaan tentang Sai Baba juga diwarnai dengan kontroversi dan tudingan miring terkait pelecehan seksual dan tipuan kemampuan magisnya. Pada 2004, dalam sebuah liputan khusus BBC berjudul "Secret Swami", mengungkap 2 pria warga Amerika bersaksi bahwa dalam sebuah acara penyembuhan Sang Guru menyentuh alat vital mereka.

....Sai Baba diberitakan melakukan pelecehan seksual dan tipuan magis. Dalam acara penyembuhan, ia menyentuh alat vital mereka....

Dari asramanya di Puttaparthi, Sai Baba menyebarkan pengaruh dan menangguk dana jutaan dolar dari donasi para pengikutnya di seluruh dunia. Organisasi amalnya telah mendanai pembangunan fasilitas kesehatan dan pendidikan di seantero India, termasuk rumah sakit dan klinik yang menurut warga setempat mampu menyembuhkan penyakit di luar batas nalar kemampuan medis umumnya.

Salah satu penyumbangnya yang terbesar adalah mantan pemilik jaringan restoran Hard Rock Cafe, Isaac Burton Tigrett, bahkan datang ke Puttaparthi untuk tinggal di sana.

Sai Baba yang selalu tampil dengan gaya eksentrik dalam balutan jubah warna kunyit dengan gaya rambut keriting afro, pernah menghadapi serangan sekelompok orang pada 1993. Serangan 4 laki-laki ke apartemennya itu gagal, tapi 2 pengawalnya tewas.

Sementara kerja amalnya banyak dipuji dan menimbulkan kekaguman para pengikut, yang ditaksir mencapai 10 juta orang di 120 negara, Sai Baba juga banyak dikritik saat tampil di panggung dan tiba-tiba menyulap koin emas begitu saja.

....Bagi pengikutnya, kemampuan sihir Sai Baba diyakani sebagai kekuatan magis, sementara kalangan yang rasional justru menyebutnya sebagai tipuan belaka....

Bagi para pengikutnya, kemampuan sihir Sai Baba ini diyakani sebagai kekuatan magis, sementara kalangan pengkiritik yang rasional justru menyebutnya tak lebih sebagai tipuan belaka. [taz/tin]

Perlukah Blog Berbahasa Inggeris

http://www.moneybusinesshome.com/wp-content/uploads/2011/01/bidvertiser.jpghttp://folusho.com/wp-content/uploads/2010/11/clickbank-logo.jpg


Blog adalah satu medium untuk kita berkongsi informasi, cerita
photo , imej , video dan produk jualan baik yang berbentuk fizikal
atau maya.
Saya tidak lah mempunyai ilmu yang tinggi dalam dunia blog, saya juga
seperti anda. Saya mempunyai 60 blog, bukan hanya berbahasa malaysia
tapi juga bahasa inggeris. Tapi tak semua blog saya itu publish, ada juga
kena banned oleh Google. Sebab saya buat adsense melanggar terma adsense
biasa la kan..

Disini saya nak kongsi kat pembaca blog, bahawa blog berbahasa inggeris
itu perlu.
Kalau setakat blog berbahasa malaysia blog kita akan di baca oleh pembaca
Malaysia, Brunei dan mungkin juga indonesia.
Tapi dengan berbahasa inggeris, blog anda adalah berbentuk Global dan akan
di baca oleh seluruh dunia..
Bayangkan kalau Topic anda hangat.
Kalau nak cari topic hangat, di cari oleh pengunjung internet seluruh dunia
Anda cari kat Google Hotrends, bing, yahoo Buzz
Anda akan nampak carian tertinggi di USA, UK dan lain.

Dan Nak buat Duit dengan blog amatlah meluas.
Mesti anda tertanya-tanya, Macam mana nak buat blog berbahasa inggeris.
Setakat anda tau " i love my blog...
Taulah kamu semua berbahasa inggeris , walaupaun just a little bit.
Kalau anda nak mula kan Blog berbahasa Inggeris, Anda boleh Copy paste
arikel di EnzineArticle.


Ping Blog anda di sini KLIK SINI

Nak Blog anda tersenarai oleh Google

Submit kat addurl
submit yahoo webmaster
submit kat Bing


Kepada Blogger yang baru nak berjinak-jinak dalam blog ni..
teramat rugi jika blog anda kosong, maksud saya Letak iklan untuk dapat jugak
sedikit duit.. kalau banyak lagi bagus makin banyak visitor makin
makin banyak lah peluang kamu semua.


Pendapatan dari Google Adsense
http://adsense4dummies.info/May%20Adsense%20Earnings.jpg

http://zeroaffiliate.com/clickbank2.JPG
Skrin shot hasil dari Clickbank..


Iklan yang anda boleh dapat komisen,

Adsense
Clickbank
Bidvertiser


Kalau anda berminat nak kumpul mata wang dollar nie.
Buat la satu blog berbahasa Inggeris.

Selebriti Bollywood yang selalu updated Twitter

indian_celebs_twitter_/
Twiter telah menjadi media sosial untuk selebriti Bollywood selalu bertweet. Disini telah di senaraikan Selebriti Bollywood yang suka bertweet di halaman Twitter jika anda peminat
Selebriti Bollywood jum.. kita add dia orang...



* AR Rahman:ar_rahman_twitter_Account A Famous Indian Music Director/Composer/Singer. Winner Of Two Academy Awards And A Golden Globe.
Twitter Page: http://twitter.com/arrahman




* Amitabh Bachan:bigb_twitter_Account Big B Of Bollywood. He Has Won Four National Film Awards, And 13 FilmFare Awards.
Twitter Page: http://twitter.com/srbachchan





Shah Rukh Khan:srk-on-twitter He Is One Of The Most Famous Actors In Bollywood And World Cinema.
Twitter Page: http://twitter.com/iamsrk





* Aamir Khan: aamir-khan-twitter A Famous Indian Actor, Director, And Producer. In 2010 Govt. Of India Honored Him With Padma Bhushan.
Twitter Page: http://twitter.com/Aamir_Khan




* Salman Khan: Salman-twitter A Famous Bollywood Actor And TV Celebrity.

Twitter Page: http://twitter.com/BeingSalmanKhan





* Hrithik Roshan: Hrithik-twitter A Famous Bollywood Actor.

Twitter Page: http://twitter.com/iHrithik





* Akshay Kumar:akshay_twitter_Account A Famous Bollywood Actor, Famously Known As Khiladi Of Bollywood.
Twitter Page: http://twitter.com/akshaykumar





* Priyanka Chopra: priyanks-chopra-twitter A Famous Actress And Model From India. Priyanka Love To Be Social. Check Her Webpage For More Links
Twitter Page: http://twitter.com/priyankachopra





* Mallika Sherawat: mallika-twitter-profileA Famous Indian Actress, Who Acts In Bollywood Films And Hollywood Films.
Twitter Page: http://twitter.com/mallikaLA





* Karan Johar: karan_johar_twitter_profileHe Is A Famous Indian Film Director, Producer, And TV Celebrity.
Twitter Profile: http://twitter.com/kjohar25





* Preity Zinta: preity_zinta_twitter_profileShe Is A Famous Actress In India, She Also Owns A IPL Team, Kings XI Punjab.
Twitter Page: http://twitter.com/realpreityzinta






* Shilpa Shetty: shilpa_shetty_twitter_profileShe Is A Famous Actress In India, She Also Owns A IPL Team, Rajasthan Royals.
Twitter Page: http://twitter.com/TheShilpaShetty





* Amritha Rao: amritha_rao_twitter_profileShe Is A Famous Bollywood Actress And Model.
Twitter Page: http://twitter.com/Amritarao17






* Vivek Oberoi: vivek_oberoi_twitter A Famous Bollywood Actor.
Twitter Page: http://twitter.com/vivek_oberoi







Shahid Kapoor:
shad-on twitter A Famous Bollywood Actor.
Twitter Page: http://twitter.com/shahidkapoor







* Dino Morea: dino-on-twitter A Famous Bollywood Actor And Model.
Twitter Page: http://twitter.com/DinoMorea9








* Ayesha Takia: ayesha-takia-twitter A Famous Bollywood Actress.
Twitter Page: http://twitter.com/Ayeshatakia








* Abhishek Bachan: abhishek-bachan-twitter A Famous Bollywood Actor.
Twitter Page: http://twitter.com/juniorbachchan







* Deepika Pudukone: A Famous Bollywood Actress.deepika padukone on twitter
Twitter Page: http://twitter.com/deepikatweeting







* Bipasha Basu: A Famous Bollywood Actress. bipasha-on-twitter
Twitter Page: http://twitter.com/bipsluvurself






* Imran Khan: A Famous Bollywood Actor.imran-on-twitter
Twitter Page: http://twitter.com/1mrankhan







* Sameera Reddy:sameera_twitter_Account A Famous Bollywood Actress, And Model.
Twitter Page: http://twitter.com/CelinaJaitly







* Celina Jaitly:celina_twitter_Account A Famous Bollywood Actress, And Model.
Twitter Page: http://twitter.com/reddysameera







* Minissha Lamba:minissha_twitter_Account A Famous Bollywood Actress, And Model.
Twitter Page: http://twitter.com/Minissha_Lamba

Pantang Larang Facebook menurut Ustaz Zainuddin

Semenjak empat bulan terlibat dalam menyampaikan mesej kebaikan,
melarang kemungkaran melalui facebook. Disedari terdapat beberapa
cara penggunaannya yang patut ditegah dan boleh jatuh perbuatan
tersebut kepada haram, malah berganda-ganda haramnya. Perlakuan
dan perbuatan melalui facebook yang boleh mengundang dosa terlalu banyak,
namun di kesempatan ini, cukup saya senaraikan enam perkara, iaitu :-



1) Mendedah keaiban suami, isteri di facebook.

Terdapat beberapa kes yang dilihat sama ada secara langsung
atau tidak langsung, pemilik facebook meluahkan perasaan sedih,
kecewa, benci, marah terhadap pasangan di ruang status mereka.
Mendesak suami atau isteri juga melalui status facebook. Kemudian,
status tersebut mendapat komentar pelbagai dari rakan-rakan mereka.
Sebagai contoh, ada yang secara terbuka mendesak suami membeli rumah,
kereta, pinggan mangkuk, perabot, pakaian dan sebegainya melalui
status mereka. Tertekanlah suami serba salah.Sebagaimana yang disebut
oleh ramai specialist
di dalam bidang rumah tangga, kebanyakan wanita suka berkongsi dan
meluahkan perasaan mereka kepada orang lain sebagai pelepas kepada beban
yang ditanggung. Adakalanya ia mungkin bukan bertujuan untuk menjatuhkan
suaminya, bukan pula untuk tujuan membuka aib suami atau untuk mencari
penyelesaian. Pendedahan itu hanya sebagai pelepas tekanan di dalam diri.
Namun, tanpa disedari perbuatan tersebut tergolong dalam mengumpat yang
diharamkan oleh Islam. Semua perlu memahami bahawa mereka tidak boleh
sewenangnya bercerita perihal rumahtangga atau pasangan mereka secara
terbuka sama ada melalui facebook atau kepada rakan di pejabat dan sebagainya
.Sebarang masalah yang sudah tidak dapat diselesaikan olehnya, hanya
dibenarkan untuk diluahkan kepada seseorang yang diyakini punyai autoriti
seperti ibubapa, mertua dan adik beradik yang diyakini boleh berperanan
membantu, bukan berpotensi mengeruhkan lagi keadaan. Boleh juga dikongsikan
secara tertutup kepada pihak ketiga seperti Qadhi, Mufti, para ilmuan sama
ada Ustaz, Ustazah atau Kaunselor Rumahtangga.
Pendedahan masalah dan info yang boleh mengaibkan suami (dan isteri) TIDAK
DIBENARKAN sama sekali disebarkan melalui facebook. Apabila ia dilakukan,
ia dengan mudah sekali boleh mengundang dosa.Terdapat sebahagiannya info
tidak secara langsung mengaibkan pasangan, tetapi selaku pembaca, kita dapat ‘membaca' dan mengetahui secara tersirat bahawa si pemilik sedang ‘perang dingin' dengan pasangannya. Ada juga yang difahami, suaminya sedang gagal memenuhi apa yang diingininya, bersifat kurang baik kepadanya dan sebagainya. Ingatlah semua, rumahtangga adalah amanah, jangan meruntuhkannya melalui facebook.
Beramanahlah, berikan suami dan isteri anda password facebook anda, agar
mereka sentiasa boleh meneliti mesej-mesej yang dihantar kepada anda.
Boleh juga pasangan berperanan selaku penyemak dan memadam (delete) mana
yang perlu jika dimasukkan secara emosi tanpa pertimbangan aqal yang wajar.



2) Terlebih gambar

Ramai di kalangan wanita hari ini sudah mempunyai facebook, mungkin sudah
menjadi lumrah wanita yang biasanya inginkan kecantikan dan pujian terhadap
kecantikannya. Oleh itu, semakin ramai wanita yang memuatkan gambar mereka,
sama ada jarak dekat, sangat dekat ( sehingga memenuhi kotak gambar) dan
jauh (beramai-ramai atau seorang diri). Ditambah pula lagi dengan gaya, aksi dan fesyen yang pelbagai.
Agak pelik juga kerana sebahagian mereka sudah bersuami dan kelihatan suami
mereka memberikan sepenuh keredhaan atas tayangan gambar sedemikian kepada
khalayak, tanpa sebarang rasa cemburu dan prihatin. Lebih merbahayakan,
ramai pula lelaki yang menontonnya, sebahagiannya memberikan pujian, malah
ada yang berani bergurau senda, dan membuat ‘lamaran' nafsu.



Lebih pelik, tuan punya facebook yang sepatutnya mampu mengawal dan memadam
sebarang komen kurang etika, kelihatan membiarkan sahaja lamaran nafsu
(seperti ajakan berdating, kahwin-padahal telah bersuami) tersebut di ruangan
komentar gambarnya, tanpa rasa bersalah.



Berterusan bercanda mereka melalui ruang komentar, si lelaki dan wanita ada
juga yang telah beristeri dan bersuami, cuma atas tiket kawan lama, sepejabat
dan sebagainya, hal tersebut dibiarkan. Malah jika kedua-duanya masih bujang
sekalipun, ia tetap BERDOSA dan SALAH di sisi Islam kerana ia termasuk
dalam kategori larangan Allah ‘janganlah kamu menghampiri zina'.



Saya bimbang, ramai pula lelaki yang menjadi dayus dek kerana
gambar isteri terdedah aurat ( atau menutup aurat kurang sempurna) ditayang
sehabisnya di facebook. Baca perihal ciri lelaki dayus di sini.



3) Penyamaran

Lelaki menyamar sebagai wanita untuk menjadi friend dan seterusnya mendapat
maklumat wanita. Ada dilaporkan juga, sebahagian lelaki berang kerana tidak
diluluskan menjadi ‘friend' seseorang wanita. Akibatnya, si lelaki tidak
mendapat kemudahan akses kepada gambar-gambar wanita tersebut.
Bagi membolehkannya mendapat akses, terdapat lelaki yang mula menyamar
menjadi wanita, meletakkan gambar mana-mana wanita yang boleh dijumpai secara mudah tertebaran di interent, diletakkan sebagai dirinya. Melalui cara itu, lelaki ini berjaya menjadi friend dan menonton seluruh gambar wanita terbabit dan berbuat apa yang disukainya dengan gambar itu.



Si wanita yang pada asalnya merasa selamat kerana merasakan dirinya telah
menapis sebaiknya, rupanya masih terdedah gambarnya kepada yang orang yang
tidak sepatutnya. Kerana itu, walau anda hanya membenarkanfriend untuk
menatapi gambar anda, pastikan semua gambar tersebut masih terhad dan
terjaga.



4) Download gambar untuk simpanan dan tatapan.

Dimaklumkan juga, akibat dek kerana gambar wanita yang terlalu ‘bersepah'
difacebook, terdapat lelaki berhati buas yang memuat turun gambar tersebut
dan disimpan sebagai koleksi peribadinya. Justeru, sedarlah, mana-mana
wanita yang dikurniakan Allah punyai ‘rupa' yang menurut pandangan ramai
sebagai elok dan menawan. Golongan sebegini amat perlu sekali lebih
berwaspada lebih daripada mereka yang lain.



Malangnya, golongan sebegini kelihatan lebih ghairah menjaja gambar mereka
untuk mendapat lebih banyak pujian dan ...'DOSA'. Simpan sahajalah
gambar-gambar 'kiut' (cute) anda, cukuplah ia buat tatapan suami.
Cukuplah pujian rakan sekeliling yang benar-benar mengenali anda.
Tidak perlulah tamakkan pujian manusia luar.
Tunggu sahajalah pujian para malaikat dan bidadari di Syurga nanti,
terlampau tidak sabarkah wahai diri? Sedarilah, ke'kiut'an anda
mungkin menjadikan sebuah rumahtangga hancur, kecemburuan wanita lain,
kerana boleh wujud gejala suami yang membanding-bandingkan wajah dan tubuh
anda dengan isterinya. Jika itu berlaku, pemilik gambar mendapat saham dosa.



5) Tagging gambar tanpa izin dan gambar silam yang membuka aurat.

Tagging atau menandakan sesuatu gambar yang disiar merupakan satu fungsi
mudah untuk menyebarluaskan gambar seseorang termasuk diri sendiri kepada
kenalan dan rakan. Malangnya fungsi ini menjadi sumber dosa yang banyak
juga dewasa ini. Isu ini juga pernah ditulis oleh beberapa penulis lain
seperti Ust Abu Umair dan Sdr Shahmuzir.
Saya ingin menegaskan lagi tulisan mereka.



Ini adalah kerana, terdapat ‘trend' menyebarkan gambar-gambar lama,
dan kemudian meletakkan tagging kepada individu di dalam gambar.
Perlu disedari, setiap gambar yang di'tag', akan muncul dan boleh dilihat
oleh semuafriend, dan rakan kepada friend tersebut juga boleh menontonnya.



Ini boleh menjadi dosa, kerana :-



i- Sebahagian individu di dalam gambar terbabit mungkin dahulu tidak menutup
aurat, tetapi kini telah menutup aurat. Justeru penyebaran gambarnya yang
tidak menutup aurat adalah haram.



ii- Individu terbabit berada di dalam rumah, bersama keluarga,
justeru penutupan auratnya tidak begitu sempurna kerana di dalam rumah
sendiri atau di dalam keadaan ‘candid', tetapi akibat ketidakperihatinan
sebahagian ahli keluarga terhadap hal aurat. Gambarnya yang sedemikian
tersebar. Sepatutnya, kita yang di'tanda' boleh dengan segera delete
'tag' itu, hasilnya walau gambar masih tersiar tetapi ia tidak mempunyai
sebarang pengenalan. Itu paling kurang boleh dilakukan oleh individu yang
prihatin dan berawas-awas. Namun malangnya, sebahagian pemilik facebook
tidak sedar mereka boleh ‘untagged' nama mereka. Malah kalau mereka boleh
untagged sekalipun, penyebaran gambar sedemikian tetap salah dan berDOSA
di dalam Islam.



iii- Gambar mengaibkan orang lain. Gambar yang disiarkan itu, walaupun
menutup aurat, tetapi dalam situasi mengaibkan. Mungkin ia tidak
mengaibkan individu yang menyiarkannya kerana dia dalam keadaan baik dan
bagus. Namun rakannya berada dalam situasi mengaibkan, tambahan pula dia
kini merupakan ‘seseorang' yang terhormat, punyai kedudukan baik di mata
masyarakat,. Apabila gambar sedemikian disiarkan, ia mencemar nama baiknya.
Penyiaran sebegitu sama seperti mengutuknya secara langsung di khalayak
ramai, sama ada sengaja atau tidak, semua perlu sedar..anda mungkin bebas
menyiarkan gambar anda, namun gambar orang lain. Keizinan perlu diperolehi
terlebih dahulu sebelum siaran dibuat.



6. Mengutuk diri sendiri & kebaikan

Adakalanya terdapat juga wanita-wanita berpenampilan cukup solehah,
berpakaian extra caution dalam bab aurat sewaktu zaman universiti atau
sekolahnya. Namun sesudah masuk ke alam pekerjaan dan perkahwinan,
imejnya berubah begitu drastik dengan make up cukup jelas menghiasi wajah,
baju bekerlipan warnanya, yang tebal dahulu sudah jadi nipis, adakalanya
tidak sempurna dan macam-macam lagi. Alasannya? Seribu satu macam.
Suami pula mungkin bukan dari jenis yang cermat untuk menegur dan menasihat.



Yang menyedihkan, apabila tersiar gambar lamanya yang berpakaian extra
caution lagi sopan di facebook, disiarkan oleh rakan-rkana lama.
Tuan punya tubuh, kelihatan tanpa malu dan segan mengutuk dirinya
sendiri sama ada secara langsung atau tidak langsung. Lahirlah kata-kata,
‘zaman aku ekstrem', ‘zaman solehah', ‘waktu innocent', zaman-zaman suci',
'itu zaman kuno dulu', 'itu masa duduk bawah tempurung' dan lain-lain frasa
yang sepertinya.



Tanpa disedarinya, ia mendedahkan keaiban dirinya sendiri, apabila berkata
zaman solehah, bermakna kini adakah dia mengaku tidak lagi solehah?,
kini tidak suci?. dan lain-lain. Ia juga sekaligus seolah mengutuk
pemakaian sopan dirinya dahulu. Ingatlah wahai diri, jika tidak mampu
istiqamah atas pakaian dan penampilan dahulu, janganlah sampai mengutuknya. Kerana ia sama seperti mengutuk pakaian yang sopan lagi baik, seolah mendahulukan yang kurang baik.



KESIMPULAN

Itulah facebook, ia boleh menjadi sumber pahala, jika diguna dengan betul,
boleh menjadi pemudah azab jika digunakan tanpa ilmu dan limitasi.
Berhati-hatilah dan berpada-padalah pemilik facebook.
Niat untuk mendekatkan ukhuwwah antara rakan lama, sekolah dan sebagainya
tidak sama sekali boleh menghalalkan sembangan mesra, gurauan senda
di antara suami dan isteri orang, antara lelaki dan wanita yang bukan mahram. Ia hanya akan membawa kepada kemudaratan dan keruntuhan rumahtangga. Janganlah lagi mempermainkan nama 'ukhuwah' untuk berbuat dosa.



Ukhuwwah itu hanya terhad sesuatu yang membawa kepada ingatan kepada
Allah, mengajak kebaikan dan menjauh kemungkaran. Lihatlah surah
al-Hujurat dan fahamkan kalam Allah sebaiknya akan erti ukhuwwah
di kalangan mukmin.Sekian

Lagu Ariel untuk Luna Maya

http://4.bp.blogspot.com/_SREdd18ROJM/TE-Z68J3XCI/AAAAAAAACbY/-NM1T_66cd4/s1600/Ariel-Peterpan-Dan-Luna-Maya.-3jpg.jpg

Antara Lirik Lagu Dara

Jangan Jangan kau bersedih
Ku tahu kau lelah


Tepiskan keruh dunia
biarkan mereka...biarkan mereka...


Kurangi beban itu
Tetap lihat ke depan
Tak terasingkan dunia
dua jiwa perih


Masih ada disana untuk kita berdua
dalam hati yang menyatu
tempat kita berdua


Kurangi beban itu
Tetap lihat kedepan
tak terasingkan dunia
dua jiwa perih
masih ada disana untuk kita berdua
jangan jangan kau bersedih
ku tahu kau lelah
tepiskan keruh dunia..



Ariel kumpulam Peterpan baru saja melancarkan single yang dibuatnya
ketika masih didalam penjara lagu berjudul "Dara" yang telah beredar
luas di internet itu ditujukan untuk Luna Maya.
Sebenarnya temanya sesuai dengan keadaan disini.tetapi saya tidak mahu
terlalu kasar.jadi saya ingin cuba sisi lain tentang kerinduan.
Orang yang didalam dan diluar saling memberikan sokongan agar masing
masing dapat meneruskan hidup walau ditimpa apa juga masalah" kata Ariel.
Ariel juga mengambil kesempatan ketika pelancaran single itu untuk memohon
maaf kepada anggota kumpulan Peterpan kerana terpaksa menunggu lama dan
menyebabkan pembikinan album mereka ditunda.
Ariel membuka lagu dengan petikan gitar akustik yang mendayu.

Best sangat ke Justin Biebier

Justin 17, yang di katakan besar kepala mungkin merasa diri popular dan
dan mempunyai banyak peminat malah lagu Baby, menaikan populariti nya
sebagai peminat sanjungan remaja masa kini.

Di KLIA ketibaan Justin Biebier di sambut para media dan peminat,
malah Justin tidak mahu muncul jika para juru gambar masih menunggu
untuk mengambil gambarnya bersama kekasihnya Salena Gomez yang ikut sekali
bersama rombongan Justin Biebier

Laporan mangga,
Boleh macam itu? Inilah sebenarnya gaya penyanyi luar negara yang selalu
orang kita agung-agungkan. Walaupun sering diperlekehkan, tetap tak
reti-reti nak serik. Sementelah penganjur juga sanggup ambil risiko kerana
memikirkan jualan tiket yang menguntungkan.

Peminat yang sejak pukul 5.00 petang lagi berbaris mahu masuk yang mula
marah-marah dan menjerit memanggil nama penyanyi itu untuk segera tampil
di atas pentas bila dah dekat jam 9.00 malam shownya belum bermula.

Mereka pastilah panas, kerana menunggu sejak awal, tapi pintu hanya
dibuka pada waktu yang ditetapkan. Mereka juga perlu berhujan dalam barisan.
Bayar tiket bukannya murah.

Bagi Kita, satu saja ayat yang nak Kita cakap.
Padan muka pemuja Justin Bieber ni.
Mereka puja sangat sampai sanggup berhujan dan berpanas.
Kalau artis terbaik Malaysia buat persembahan mereka tak layan sangat.
Tak ada kelas kata mereka.

Persembahan Bieber bukanlah hebat mana pun. Alaa...
show budak baru naik yang tiba-tiba popular.
Apalah sangat yang nak dijangkakan. Hanya menyanyi, menyanyi dan menyanyi
sajalah.
Vokalnya pun bukanlah hebat sangat sekadar boleh menyanyi saja.

Budak tu baru ada sebuah album dan memiliki beberapa buah lagu popular.
Lagu-lagu itu sahajalah yang dipersembahkannya.
Kiranya tak rugilah bagi yang tidak ambil kesempatan menontonnya.

Penyanyi berasal dari Kanada itu mengadakan tour dalam masa filem berkonsep
bio lakonannya, Never Say Never ditayangkan. Agaknya dia turut mahu
mempromosikan filem tersebut dalam masa yang sama

Album Tragedy Gandingan Shah Rukh Khan dan Kajol

Filem arahan Karan Johar, pengarah tersohor ini amat dinanti-nantikan peminat Datuk Shah Rukh Khan setelah sekian lama menyepi. Filem epik romantis ini pastinya akan mengembalikan nostalgia lama apabila Shah Rukh akan bergandingan dengan Kajol, salah satu heroin yang kerap digandingkannya semasa zaman kegemilangan filem Bollywood.


Seperti biasa, filem lakonan Shah Rukh pastinya akan menyelitkan irama merdu yang mengalun perasaan. Sehubungan dengan itu, Sony Music Entertainment mengeluarkan album runut bunyi filem ini yang mula berada di pasaran pada 12 Januari 2010. Shankar - Ehsaan - Loy, gabungan trio termasyhur telah menghasilkan lima buah lagu baru yang dicipta khas untuk filem ini.

Album ini turut menampilkan tiga vokalis terhebat India, Rahat Fateh Ali Khan, Shafqat Amanat Ali dan Adnan Sami bersama alunan muzik menyentuh perasaan.

Bonus untuk penggemar filem arahan Karan Johar, album ini memuatkan empat buah lagu daripada filem Kuch Kuch Hota Hai, Suraj Hua Maddham, Kal Ho Naa Ho dan Kabhi Alvida Naa Kehna.

Bagi peminat Shah Rukh, dapatkan album ini dengan harga RM31.90 di kedai muzik berhampiran.

Gimnasium bogel di Sepanyol


BEBERAPA pengguna berbogel semasa menggunakan peralatan bersenam di gimnasium Easy Gym di Arrigorriaga, Sepanyol baru-baru ini.


ARRIGORRIAGA - Para pengguna gimnasium Easy Gym di sini, Sepanyol dibenarkan berbogel termasuk wanita semasa mereka menggunakan peralatan untuk bersenam, lapor sebuah akhbar semalam.

Pemilik gimnasium itu, Mercehe Laseca memberitahu Perbadanan Penyiaran Britih bahawa keputusan itu dibuat adalah kerana untuk mendapatkan lebih ramai pengunjung.

"Ekoran krisis (ekonomi), kami mengetahui hanya terdapat sejumlah kecil orang yang menggunakan gimnasium.

"Namun, inisiatif (membenarkan pengguna berbogel) adalah kerana wang," kata Laseca.

Namun, dia berasa kecewa pada hari pertama para pengguna dibenarkan berbogel kerana hanya empat orang sahaja termasuk wanita yang tidak memakai sebarang pakaian semasa bersenam.

Walaupun sambutan kurang menggalakkan, seorang guru yoga sudah menawarkan untuk membuka kelas untuk para pelajarnya berbogel di gimnasium tersebut. - Agensi

Arie Wibowo meninggal


Masih ingatkah dengan lagu-lagu pop

Indonesia yang popular pada tahun 80-an seperti Madu Dan Racun dan Singkong Dan Keju nyanyian kumpulan Bill & Brod?
Pasti lagu itu masih diingati kerana ia sangat popular pada masa itu.

Semalam penyanyi utamanya, Arie Wibowo sudah meninggal dunia kerana sesak nafas secara tiba-tiba akibat serangan jantung sekitar pukul 9.00 malam, sehari sebelum menyambut ulang tahun yang ke-59.

Che Li terkejut juga bila nampak pesanan Blackberry Mesenger (BBM) beberapa teman di Indonesia yang mengkhabarkannya.

Dua jam sebelum meninggal, Arie dikatakan mengadu mengalami sesak di bagian dada. Arie memberitahu temannya, Leo Manurung yang dia rasa seperti masuk angin semasa sedang bermain gitar bersama temannya itu.


Apabila sesak nafasnya tidak lega, Arie dibawa ke Rumah Sakit Islam Cempaka Putih, Jakarta Barat sebelum disahkan menghembuskan nafas terakhir sejam setelah dimasukkan ke unit rawatan rapi hospital itu.

Jenazah dijadualkan dikebumikan di Taman Pemakaman Umum Alkamal, Kedoya selepas solat Jumaat hari ini.

Bill & Brod juga sangat popular di Malaysia dan pernah dibawa mempromosikan album semasa nama kumpulan itu memuncak pertengahan tahun 1980-an. Imejnya yang sering berkaca mata dan bertopi menjadi identiti sejak zaman remaja sehingga ke akhir hayat.

Selain dua buah lagu popular itu Arie juga turut mempopularkan lagu-lagu Anak Singkong, Kaget, Mutiara, Tertawalah, Walau Sekejap, Seraut Wajah Sendu, Cinta Kita, Resah, Kemerdekaan Bukan Akhir Dari Perjuangan, Astaga, Kodok Pun Ikut Bernyanyi, Cincin Di Jari Manismu dan banyak lagi.

Difahamkan Arie sedang mempersiapkan diri untuk kembali masuk studio untuk rakaman album baru. Mungkin sudah ada beberapa lagu yang disiapkannya tetapi hasratnya tidak kesampaian apabila meninggal dunia secara tiba-tiba.

Arie masih aktif berkarya malah masih memenuhi undangan mengadakan persembahan.

Pada 8 April lalu allahyarham muncul bersama-sama Ahmad Albar, Odie Agam dan jelly Tobing di Medan apabila diundang mengadakan persembahan berkonsep nostalgia di sana.

"Bapa kali terakhir menyanyi bersama kumpulan J-Rock. Bapa juga masih mencipta lagu," kata Desy, salah seorang anak allahyarham. Arie meninggalkan dua orang isteri, iaitu Tuti dan Anne, serta tujuh orang anak.

Virus owh Virus

http://www.trigonit.com/Portals/42222/images//malware.jpg



Baru-baru ni computer aku di jangkiti virus.. aku dapat detect dari
seorang menghantar gambar kat aku melalui Yahoo Mesengger..
nasib la... aku klik sekali pastu delete
masa tu memang mencurigakan la.. gambar dia hantar tu sebab image tak
nampak melainkan
dia hantar link, tah aper-aper la..
Aku belum tau lagi penyangak tu yang hantar .
Kalau korunk nak tau virus tu menyerang sumer fail fail dalam computer
aku perlahan lahan..
aku dapat detect dari antivirus aku la..
bila antivirus aku asyik keluar bagi tau virus nak removekan ke? mesti la
remove kan..
banyak dow... alahai abis semua.. windows browers aku lambat nak bukak
last-last
hardisk pulak .. huhaha
tak leh jadi aku chat kawan .. so dia cakap kena format balik
aku save kan ler fail penting dalam pendrive then software
aku yang bagus sumer habis le.. hantar kedai dua hari aku tak online


Virus yang serang computer aku ni jenis malware , trojan phd tah ape-ape
lagi
Antivirus aku ni tak kuat.. rupanya free version..
Kena hati-hati dengan virus nie.
Dia boleh di hantar melalui gambar upload lagu kat
you tube pun kena hati hati..

Tapi kalau Antivirus korunk dapat bunuh virus oke lar..
kalau korunk nak tau penghantar virus tu dari negara britain..
aku rasa dia sakit hati kat aku ler..
ader la tue....

Traffik kan blog wang pun masyukkk

Saya baru join "TRAFFIcadbar" yang best nyer tak perlu nak buat exchange link pada -pada member-member blogger

survey jer website dan blog dia orang makin
korunk survey makin banyak la traffic masuk. tapi blog atau web korunk
kalau boleh berbahasa inggeris sebab trafficadbar ni worldwide.

Tapi yang best nye adsense aku masuk sikit-sikit hehehe.
Tu la aku dok survey kat sini.
Sapa yang ada web atau blog berbahasa inggeris boleh promote kat sini.


KLIK SINI
http://trafficadbar.com/bie88



Comfirm blog atau web korunk di kunjungi visitor dari luar negara.
Pada yang buat adsense tu try la tapi baik-baik yer, takat ni blog aku tak
kena banned oleh google.
Tak tau aku saja nak try tapi dua hari ni duit adsense aku masuk keh2..
kalau korunk nak tau macam mana adsense ni

Korunk tengok iklan kat sidebar kat blog aku ada ads google tu lah adsense.
Tapi adsense ni tak macam nuffnang.
adsense ni tegas sikit, korunk tau la kan.
walau kadang 20sen, 30 sen masuk tapi usd dolar .. 3 kali ganda wei..
haha..
Kalau nak tau pasal adsense tinggal kan
komen kat bawah artikel nie, post akan datang aku aku buat cara-cara nak buat akaun adsense dan aku bagi ebook free dari otai adsense .

janji korunk lawat-lawat la blog nih...
kalau komen ciput jer aku tak letak ler post adsense ni,
mungkin tak der yang berminat ataupun korunk ader yang dah tau..
aku nak yang belum tau jer.. bukan apa nak bagi ilmu yang ciput nie pada korunk..
nak kongsi-kongsi ilmu mana tau tuhan bagi banyak lagi ilmu yang aku tak tau.
okey kawan2.. selamat menjelajah. terimakasih..

Melukis melalui Painting dan Adobe photoshop



Hasil dari paint, sesiapa nak try gunakan paint untuk melukis boleh try yer.. gunakan kreativiti anda..
saya pun masih jugak belajar.. so masih banyak yang nak di belajar, nak muatkan di sini banyak tak boleh upload mb kureng..


t

Followers